BrowseBiography
 Biography by letter : A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0-9
Search in :
Oana Pellea picture, image, poster
Oana Pellea

Date of birth : 1962-01-29
Date of death : -
Birthplace : Bucuresti, Romania
Nationality : Română
Category : Famous Figures
Last modified : 2010-08-21

Oana Pellea este o actrita de origine romana, fiica marelui actor Amza Pellea.

Biografie

Oana a studiat la Academia Romana de Teatru si Film, absolvind in promotia 1984.
Intre 1984 si 1987 a fost actrita la Teatrul din Piatra Neamt.
A jucat la Teatrul Bulandra din 1987 pana in 1999, plecand in numeroase turnee, de la New York, in Columbia, Japonia sau Italia.

Cel mai recent, Oana a castigat premiul Uniunii Teatrelor din Romania (UNITER) pentru cea mai buna actrita si i s-a acordat premiul Fundatiei Culturale Romane pentru Cariera Internationala Remarcabila. Munca sa cinematografica a inclus "Cand Soarele e rece" al lui Bogdan Dreyer, la fel ca si filmele regizate de Alexandru Tatos, Dan Pita si Stere Gulea. Oana a primit numeroase premii internationale pentru rolul principal din filmul lui Gulea, "Stare de fapt", inclusiv premiile pentru Cea mai buna Actrita la Festivalul de Film de la Geneva, la Festivalul Filmului Politic de la San Marino si la Festivalul International de Film "Vulturul de Aur" din Batumi, Georgia.

Munca Oanei in teatru a atras de asemenea multa atentie. Performantele notabile au inclus rolurile Mashei din "Trei surori" a lui Cehov, a lui Lucius din "Iulius Cezar" a lui Shakespeare si a Mariei din "Woyzeck" a lui Georg Büchner, toate contribuind la castigarea in 1996 a premiului Teatrului international de Critica pentru Cea mai buna Actrita. Alte roluri de scena importante au inclus: Julieta din "Mefisto" a lui Klaus Mann, Catarina din productia lui Mihai Manutiu "Imlanzirea Scorpiei" dupa Shakespeare si Drussila din "Caligula" a lui Camus.

Putand sa vorbeasca romana, franceza, engleza si italiana, Oana a participat in numeroase productii internationale incluzand productia franco-italiana "Ioana d'Arc-Extrase dintr-un dosar" si productia franceza din Canada a lui Marc Doré "Eu plec".
Oana a avut onoarea de a reprezenta Romania in mai multe festivaluri internationale de teatru incluzand festivalul anual al Uniunii Teatrelor Europene, Festivalul KlangBogen din Viena, Festivalul International Francofon din Franta si Festivalul Americilor din Canada.

Filmografie

I Really Hate My Job (2007) (post-production) .... Rita
Youth Without Youth (2007) (post-production) .... Gertrude
Children of Men (2006) .... Marichka
Fehér tenyér (2006) .... Mom
aka White Palms (International: English title)
Camera ascunsa (2004) .... Pusi
aka Never Enough (International: English title)
Haute tension (2003) .... Alex's Mother
aka Switchblade Romance (International: English title) (UK: DVD box title) aka High Tension (USA)
Stare de fapt (1996)
aka State of Things
Nostradamus (1994/I) .... Landlady
aka Nostradamus - Prophezeiungen des Schreckens (Germany)
Vulpe - vanator (1993)
aka Fox: Hunter (International: English title: informal literal title)
Unde la soare e frig (1991)
aka Da, wo die Sonne kalt ist (Germany: alternative title) aka Where It Is Cold in the Sun (International: English title: informal literal title)
Cine are dreptate? (1990)
aka Who Is Right?
Acasa (1984) aka Home
Mann mit dem Ring im Ohr, Der (1984)
Faleze de nisip (1983)
aka Sand Cliffs
Concurs (1982)
aka The Contest


View the full website biography of Oana Pellea.
Browsebiography computer mode